TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiPerulainen ruoka

Perulainen ruoka

22.06.2018
Näytä kaikki

Ceviche in a bowl

Tuoreesta kalasta valmistettu ceviche, kirpeän raikkaat cocktailit ja rapean mausteiset picaronet… Perulainen keittiö on kukkuroillaan herkkuja.

Peruun ei välttämättä matkusteta makuelämysten perässä, mutta perulainen ruokakulttuuri on siitä huolimatta kokemisen arvoinen. Perussa matkailijaa odottavat monet erikoiset gastronomiset elämykset ja mielenkiintoiset perinneruoat, jotka nostavat taatusti veden kielelle.

Lue lisää ja tutustu kymmeneen perulaiseen ruokalajiin, joita voit päästä maistelemaan matkalla tässä kiehtovassa Latinalaisen Amerikan maassa.

1. Lomo saltado

Lomo saltado

Wokattuja härän- tai alpakanlihasuikaleita, chiliä, tomaattia, sipulia, soijakastiketta ja ranskalaisia perunoita. Näistä aineksista valmistetaan lomo saltado, mikä tarkoittaa suomeksi ruskistettua lihaa. Lomo saltado tarjoillaan useimmiten riisin kera.

Ruokalajin toivat maahan kiinalaiset siirtotyöläiset, jotka yhdistivät kiinalaisia ruoanvalmistustapoja ja perulaisia raaka-aineita.

Lomo saltado on erittäin suosittu ateria kaikkialla Perussa, ja sitä löytyy jokaisen itseään kunnioittavan perulaisravintolan ruokalistalta.

Maista ruokaa täällä: Lomo saltadoa on tarjolla lähes kaikkialla Perussa. Lisukkeet ja esillepano voivat vaihdella, mutta annoksen maut ovat aina autenttisen perulaisia.

2. Aji de gallina

Aji de Gallina

Aji de gallina on kermainen kanapata, joka on suosittu talviruoka Perussa.

Tuhti kanapata tarjoillaan riisin tai perunoiden kera ja höystetään oliiveilla ja keitetyllä munalla.

Kastike valmistetaan kondensoidusta maidosta tai täysmaidosta, juustosta, saksanpähkinöistä, valkosipulista ja sipulista ja maustetaan keltaisella chilillä, mistä se saa luonteenomaisen keltaisen värinsä. Aji de gallina ei välttämättä maistu kaikkialla samalta, sillä jokainen kokki tapaa valmistaa sen omalla tyylillään.

Kanapataa syödään päiväntasaajan eteläpuolella etenkin viileinä talvikuukausina.

Maista ruokaa täällä: Aji de gallina on suosittu ruokalaji kaikkialla Perussa, mutta sitä kannattaa tilata etenkin pääkaupungissa talviaikaan.

3. Anticuchos

Anticuchos

Jos kunnon pihvi béarnaisekastikkeella on lempiruokasi, valitse listalta anticuchos.

Tämä suussasulava liharuoka koostuu vartaaseen pujotetuista grillatuista härän- tai alpakanlihakuutioista, joka tarjoillaan perunoiden tai sipulin kera ja maustetaan limemehulla. Kokolihan lisäksi käytetään usein myös sisäelimiä, etenkin häränsydämiä.

Anticuchos on erittäin suosittu pikaruoka.

Maista ruokaa täällä: Anticuchos-annoksen voit ostaa lähes mistä tahansa, muun muassa katuruokakioskeista. Jos haluat maistaa aitoa perulaista perinneruokaa, älä epäröi kokeilla sisäelimistä valmistettua versiota, joka on todella herkullinen!

4. Cuy (marsu)

Cuy

Marsu on eläin, jota harvoin löytyy suomalaisen ravintolan ruokalistalta! Se on kuitenkin yksi Perun suosituimmista liharuoista – jopa yksi maan kansallisruoista.

Marsu täytetään perinteisesti mausteilla ja grillataan tai paistetaan avotulella. Marsu tarjoillaan tavallisesti perunoiden ja chilidipin kera, ja sitä syödään samaan tapaan kuin grillikanaa, eli sormin!

Marsu paistetaan yleensä kokonaisena, joten sen tunnistaa marsuksi lautasellakin.

Maista ruokaa täällä: Marsua on tarjolla kaikkialla Perussa, mutta se valmistetaan hieman eri tavalla eri puolilla maata. Joissain ravintoloissa marsunliha uppopaistetaan, toisissa taas haudutetaan. Voit siis maistella marsua Perussa Cuscosta Limaan ja kokea joka kerta vähän erilaisen makuelämyksen.

5. Ceviche

Ceviche

Sitrusmehussa marinoitua tuoretta kalaa ja äyriäisiä. Sen monimutkaisempaa ei ceviche ole. Ceviche on erittäin maukas ja hienostunut ruokalaji, jonka voi sanoa olevan Perun kansallisruoka. Annoksessa oleva kala ei ole raakaa, sillä se raakakypsennetään sitruunan tai limen mehussa. Ruokalajin nimi tulee sanasta ”quechua”, mikä tarkoittaa tuoretta kalaa.

Perun länsirannikkoa huuhteleva Tyynimeri on täynnä kalaa.

Cevichessä on aina sitrusmehulla kypsennettyä kalaa tai äyriäisiä, mutta muut maut vaihtelevat paljonkin. Suosittuja mausteita ovat muun muassa punasipuli, chili ja suola.

Maista ruokaa täällä: Ceviche maistuu hieman erilaiselta sen mukaan, missä päin maata olet. Rannikkoseuduilla ja Limassa kannattaa kokeilla ainakin ahventa leche de tigre -kastikkeella, joka on intensiivisen sitruksinen marinadi. Andeilla puolestaan tarjoillaan taimenta punasipulin ja bataatin kera.

6. Picarones

Picarones

Picarone on perulainen versio donitsista.

Bataattijauhosta valmistettu taikina muotoillaan renkaiksi. Renkaat friteerataan kullanruskeiksi ja rapeiksi, ja kypsät leivonnaiset kuorrutetaan hunajalla tai siirapilla, joka maustetaan muun muassa appelsiinilla ja kanelilla.

Nämä pienet herkkupalat sopivat naposteltaviksi esimerkiksi iltakävelyllä Cuscon tai Liman tunnelmallisilla kaduilla. Picaroneja tarjoillaan myös ravintoloissa, joten voit nauttia muutaman vaikka jälkiruoaksi.

Maista leivonnaisia täällä: Picaroneja myydään toreilla, mutta hyvällä onnella voit sattua kävelemään kadulla juuri sillä hetkellä, kun paikallinen perheenäiti avaa ovensa illansuussa myydäkseen ohikulkijoille tuoreita ja vielä kuumia leivonnaisia suoraan keittiöstään. Nauti friteeratut herkut iltapalaksi lasten leikkiessä kadulla.

7. Lukuma

Lúcuma

Lúcuma eli lukuma muistuttaa muodoltaan kananmunaa, ja siksi sitä kutsutaankin Perussa myös ”munahedelmäksi”.

Hedelmässä on samanlainen kivi kuin avokadossa, ja sen keltainen hedelmäliha tuo mieleen mangon. Lukuma kasvaa Perun vuoristoseuduilla.

Eksoottista lukumahedelmää käytetään monissa jälkiruoissa, kuten kakuissa, suklaan kera tai jäätelön kanssa. Lukuma on perulaisten keskuudessa suosittu välipala.

Vaikka lukuma muistuttaa muodoltaan ja väriltään mangoa, sen maku on hyvin erilainen – sitä on oikeastaan vaikea kuvailla. Makeassa maussa tuntuu häivähdys toffeeta. Hedelmä on myös koostumukseltaan erikoinen, sillä se on samanaikaisesti kiinteä mutta täyteläinen!

Lukuma ei ole kaikkien mieleen, mutta kun matkustat Peruun, sitä kannattaa kokeilla ainakin kerran.

Maista hedelmää täällä: Lukumaa on tarjolla kaikkialla markkinoilla, ravintoloissa ja jäätelökioskeissa. Kokeile hedelmää esimerkiksi makean jälkiruoan lisukkeena.

8. Kokatee

Coca tea

Monet perulaiset pureskelevat kokapensaan lehtiä vuoristotaudin oireiden hillitsemiseksi. Lehdistä valmistetaan myös teetä.

Kokateellä on piristävä vaikutus, joten pienikin määrä riittää pitkälle!

Teen maussa yhdistyvät pinaatti, vihreä tee ja minttu.

Maista juomaa täällä: Kokateetä on tarjolla noin 2 100 metrin korkeudessa ja sitä korkeammalla sijaitsevissa hotelleissa ja ravintoloissa. Jos haluat maistaa kokateetä, voit tilata sitä ainakin Cuscossa ja Machu Picchussa.

9. Pisco sour

Pisco sour

Jos mielesi tekee raikasta ja virkistävää juomaa, tilaa pisco sour.

Pisco souriin käytetään brandya, munanvalkuaista, sitruunanmehua, siirappia ja angostuuraa, joka on kasviuutteista valmistettu katkerojuoma.

Pisco on alkoholijuoma, jota valmistetaan Perussa Ican alueella kahdeksasta eri rypälelajikkeesta. Juoma maistuu hieman erilaiselta sen mukaan, miten brandy on valmistettu ja kuinka pitkään sen on annettu kypsyä tynnyrissä.

Pisco sour on väriltään aavistuksen limenvihreä, ja juoman pinnalla on kerros valkuaisvaahtoa. Ja se maistuu uskomattoman hyvältä!

Maista juomaa täällä: Pisco souria pidetään Perun kansallisjuomana, joten sitä saa jokaisesta perulaisesta baarista.

10. Chicha morada

Chicha morada

Chicha morada on kauniin violetti juoma, joka sisältää hieman alkoholia.

Se valmistetaan violetista maissista, mikä on ollut Perussa tärkeä viljelykasvi jo satojen vuosien ajan.

Chicha moradassa maistuvat muun muassa neilikka, sitruuna, kaneli ja sokeri.

Maista juomaa täällä: Jos ulkona liikkuessasi näet talon päädyssä punaisia kukkia, talossa myydään todennäköisesti chicha moradaa. Aromikas juoma on perulainen elämys vailla vertaa!

Maistuisiko matka Peruun?

Perulainen keittiö on herkullinen yhdistelmä makuja, joista löytyy jokaiselle jotakin.

Jos haluat herkutella perulaisen keittiön suosikeilla, lue lisää jännittävistä Perun-kiertomatkoistamme.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi